Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Megmentheti életed, ha naponta mozogsz!

A fenti állítás már-már közhely, de nem árt néha, ha elő-előkerülnek tudományos tények is ennek bizonyítására. Most egy dán tanulmány bizonyította a sport jótékony hatását, nem kis embertömegen, több mint 22 ezer páciens adatainak követése után tettek néhány érdekes megállapítást a kutatók.

Ha a szívinfarktusból gyógyultak elkezdenek többet mozogni, azzal felére csökkenthetik a halálozás kockázatát egy friss kutatás szerint.

Ha rendszeresen sportolsz, kevésbé veszélyeztet a szívinfarktus, és nagyobb valószínűséggel élsz tovább – ez közismert. Azt azonban nem tudták, hogyan hat a rendszeres mozgás a szívinfarktus után.

Mint kiderült: az emberi test egy csoda, sokáig tűr, és ha beüt a baj, akkor sincs veszve minden. A Göteborgi Egyetem kutatói arról kérdezték a betegeket, mennyi mozgást végeztek 6-10 héttel, valamint 12 hónappal a szívroham után, a két időszakban adott válaszok különbségét a testmozgás változásaként értékelték.

sziv2

Mindkét alkalommal azt kérdezték, hogy az előző hét napban hányszor sportoltak fél óránál tovább. A válaszok alapján négy csoportba sorolták a pácienseket: állandóan tétlen, kevesebbet mozgó, többet mozgó és állandóan sportoló volt a négy kategória.

Az állandóan tétlenekhez képest a kevesebbet mozgók esetében 37, a többet mozgók esetében 51, az állandóan sportolók esetében 59 %-kal csökkent a korai, infarktus miatti halálozás kockázata.

Sajnos a szívinfarktus még mindig a népbetegségek csoportjába tartozik, így biztosan van a környezetedben olyan, aki átesett ezen. Győzd meg és lelkesítsd kicsit, hogy mozogjon többet, így tudsz neki segíteni a magad sportos módján, na meg a jó példáddal! A fenti ábra talán segít a megfelelő mozgásforma kiválasztásában.

Tasi Tibi

Go to top